Mandy Bruinsma
Kijkje in de keuken van het bestuur.....

Bestuurders gaan regelmatig kijken op een school of in de klas. Elke keer weer leerzaam om de diversiteit van onderwijs met eigen ogen te zien.


Elke school, elke leraar, elke klas en elk kind is uniek, dat maakt onderwijs zo’n mooie sector! Ieder draagt op zijn manier bij aan dat onderwijs. Bij SAAM* maken we geen onderscheid tussen kinderen, ouders, leraren, directeuren en anderen, de mens staat centraal en niet de functie.

Dus riepen we leraren op om ook een keer bij het bestuur ‘in de klas’ te komen kijken. Dat leverde twee mooie dagen en veel wederzijdse inspiratie op.

Op 19 juni zijn er twee van onze collega’s die meekijken tijdens de afsluitende dag van onderwijsinspectie bij SAAM*.  

 

11 juni:

Werken bij stichting SAAM* scholen betekent werken bij een stichting die transparantie hoog in het vaandel heeft staan.

Vandaar dat collega's van bestuur, Sandra Beuving en Edith van Montfort, collega's de gelegenheid boden om een dagje "mee te besturen".
Vanuit onze opleiding tot Basisbekwaam Schoolleider hebben wij deze kans met beide handen aangegrepen en zijn wij op 11 juni Sandra's schaduw geweest.
We zijn aanwezig geweest bij een scholenbezoek (De Blinkerd), een terugkoppeling van een verificatiebezoek (De Bolderik) en een MT vergadering.

Wat tijdens deze afwisselende dag opviel, was vooral het snelle schakelen dat nodig was om bij de verschillende onderdelen die op de agenda stonden adequaat te reageren. Een goed gesprek met een schoolleider werd vlot gevolgd door een aantal klassenbezoeken en na de lunch stond een gesprek met de inspectie op het programma.

Ook tijdens deze dag was de transparantie duidelijk merkbaar in alle geledingen en waren alle onderwerpen bespreekbaar. Er werden vragen gesteld aan ons, maar ook tijdens de verschillende bezoeken op de scholen stelde Sandra vragen aan teamleden en directeuren. Er zijn duidelijke standpunten ten aanzien van bepaalde onderwerpen op stichtingsniveau. Toch krijgen alle scholen veel ruimte voor eigen inbreng.

 

Kortom, een topdag, mooi inkijkje in het werk van een bestuurder en veel geleerd: Zo doen wij dat SAAM*.

 

Dank! Moniek en Dorien

 

12 juni:

Een dagje ruilen van baan....het begon met een tweet op twitter.

Woensdag 12 juni ruilden Edith en ik van werkplek. Ik ging een dag met Sandra op pad, in mantelpak en op hakken, en Edith nam mijn groep 4 over, in spijkerbroek!

Waarom? Gewoon om eens te kijken hoe een dag als bestuurder gevuld is, wat gebeurt er allemaal aan de achterkant van mijn werk.

Ik ben verrast! Wat een diversiteit op één dag, waar huisvesting en bouwprojecten de rode draad waren. Wat moesten we schakelen van het ene gesprek naar het andere. Met een aantal dezelfde mensen om tafel, op verschillende plekken,  over totaal verschillende zaken. Mijn hoofd duizelde...huh? Waar zaten we nu ook weer, waarvoor??

Mooie gesprekken met leidinggevenden, wat een openheid en vertrouwen in elkaar heb ik gezien. Overal voelde ik me welkom!

En ....... er zijn ook overeenkomsten met mijn werk want dat schakelen...dat doe ik ook continu. In de klas, van les naar les, op reacties van kinderen, gebeurtenissen. En ook op teamniveau, onderling in gesprek, mail, parallel-overleg, overleg over de volgende dag enzovoort, enzovoort.....

 

Kortom, een mooie dag, een leuke ervaring. Ik zeg DOEN!

Maar...blij dat ik weer terug was in mijn vertrouwde omgeving....groep 4 van Het Molenveld.

Je bent van harte welkom! Kom gerust eens kijken!

Wat leren en werken doen we SAAM.

 

Suzanne

.
.
.

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren