Mandy Bruinsma
Evenaar - Flexplekken en statafels

 Flexplekken en staand vergaderen. Bij menig kantoor de nieuwe werkelijkheid. Basisscholen lijken die trend nu voort te zetten. Zitten, luisteren en schrijven. 25 uur in de week. Vijf dagen lang. ,,Dat is niet meer van deze tijd.” 

 

Nederlandse kinderen zijn kampioen stilzitten. Alarmerende cijfers van het CBS toonden vorig jaar dat de jeugd van tegenwoordig veel te weinig beweegt. Ze worden met de auto naar school gebracht, zitten de hele dag achter dat bureautje, gaan met de auto weer terug naar huis en ploffen zo op de bank voor de televisie of iPad. 

Veel scholen in Nederland zijn daarom bezig met dezelfde vraag: hoe krijgen we onze kids meer in beweging? Er zijn inmiddels extra gymlessen en innovatieve speeltoestellen op nieuwe, groene schoolpleinen. Maar nu lijken de klaslokalen zelf aan de beurt: dag stoel, hallo statafel. 

 

Eigen plekje

Jolene staat met haar bureaulade in d'r handen. Haar naam staat er in gekleurde letters op: ‘Jolene’, deze la is van haar. Háár etui en háár schriftje zit er in. Ze is er zuinig op, want het is het enige wat van het 8-jarige meisje is. Een eigen plekje in de klas heeft ze niet meer. Ze mag gaan zitten waar ze wil. Ze kijkt rond. De bank links in de klas zit al vol. Bij de statafels wordt ook al druk gewerkt. Dan maar bij het digibord van juffrouw Anouchka.

Ze schuift haar laatje onder het bureau en pakt een krukje. Nee, dat kleine bankje. Nee. Toch maar de stoel met voetensteuntje. Ze zit. Best veel keuze voor een meisje van acht. ,,Maar daar wennen de kinderen echt wel aan", reageert Anouchka van de Coolwijk die al vijftien jaar les geeft en zelf ook nog even moet wennen aan de nieuwe werkwijze. ,,Ik beslis niet meer waar ze zitten. Dat bepalen ze zelf.” 

 

Verschillende niveau's 
Past veel beter bij deze tijd volgens Daltonschool de Evenaar in Oss. Daar hebben ze dit schooljaar afscheid genomen van die vaste bureauopstelling én van het oude meubilair. Dat was afgeschreven dus kon er nieuw ingekocht worden voor de bovenbouw. Een team van leraren ging meteen aan de slag. Het klaslokaal van de toekomst moest beweging stimuleren, eigen initiatief bevorderen én werkgroepen van verschillende niveau's in één ruimte kunnen creëren.

 

Gepersonaliseerd leren betekent maatwerk
Marktleider op het gebied van interieur voor scholen EromesMarko ziet de vraag voor een flexibele leeromgeving steeds meer toenemen. ,,Allemaal dankzij het nieuwe gepersonaliseerd leren”, vertelt interieuradviseur André Veldhuizen.

Deze nieuwe leervorm wordt volgens Veldhuizen in heel Nederland omarmd en bepaald het nieuwe interieur. ,,Gepersonaliseerd betekent maatwerk. Kinderen moeten makkelijk alleen, in kleine groepjes of juist wel klassikaal les kunnen krijgen. In één klaslokaal heb je dus verrijdbare en flexibel meubilair nodig.”

Naast het gepersonaliseerd leren wordt staand of bewegend onderwijs ook steeds belangrijker. ,,Er zijn inmiddels tientallen onderzoeken op afgerond. Kinderen moeten niet de hele dag zitten”, aldus Veldhuizen die daarom ook steeds meer hogere tafels levert aan basisscholen. 

 

Verspreiden door de klas
Bram (8 jaar) en de 7-jarige Tibbe kijken elkaar aan. Is dit hun nieuwe klaslokaal? ,,Echt tof!” De bank naast het raam is favoriet. ,,Gisteren lag ik gewoon daar. Gaaf hè?” Nu staan de vrienden aan de hoge tafels achter die bank. Bram (mega grote Enzo Knol fan) heeft wel een hoge stoel achter zich staan, maar gebruikt 'm nu niet. ,,Die hoge stoel is voor de kleinere kinderen die anders niet boven de statafel uit komen", legt directrice Judith Frerichs uit.

Naast de twee vrienden staan lagere tafels met stoelen in een groepje van vier en een groep driehoekbureaus die een cirkel vormen. Vooraan in de klas staat de tafeltjes in een boog, omringd met zitbankjes, krukjes en stoelen. De cirkel waar ze kids elke dag beginnen. Vanuit daar verspreiden ze zich door de hele klas, de hele dag. 

 

De toekomst?
De klas van de toekomst? In Tilburg durven ze bij De Sporckt dat niet perse zo te stellen. Het is wel hun toekomst. De basisschool heeft sinds deze week ook statafels en groepsopstellingen. In de klas en op de gang. ,,Zitten, luisteren en schrijven. Elke dag weer. Die oude manier van lesgeven werkt niet meer", vertelt directeur Jos Montulet. Kinderen moeten bewegen. Staan, zitten en op verschillende plekken in de klas, in verschillende groepjes onderwijs krijgen.” ,,We hopen zo bijvoorbeeld gedragsproblemen te verminderen en kinderen wat zelfstandiger te maken door minder voor ze te beslissen. Maar het is zeker niet voor iedereen", denkt de directeur. ,,Er zijn ook scholen die kiezen voor grote onderwijspleinen of die juist vasthouden aan het traditionele lesgeven. En dat is ook goed. Het zorgt juist voor meer diversiteit en dus meer keuze.” 

 

Over tien jaar spijt
Volgens  André Veldhuizen van EromesMarko is de flexibele leeromgeving aan een enorme opmars bezig, maar op dit moment is het merendeel van de nieuwe aanvragen van scholen nog volgens traditionele opstelling. ,,Over tien jaar hebben zij spijt. Alle onderzoeken wijzen uit dat flexibel en bewegend onderwijs meer oplevert. Het gaat uiteindelijk echt die kant op", denkt Veldhuizen. Zo niet dan, kan de flexibele opstelling ook nog ‘traditioneel’ worden neergezet ,,Maar andersom kan het niet.”

 

Bram en Tibbe vinden het allemaal prima. Zolang ze maar naast elkaar kunnen zitten. Dat mochten de twee beste vrienden vorig jaar niet. ,,Maar nu fietsen we gewoon elke dag kei snel naar school zodat we de eerste zijn en dús als eerste onze plek kunnen kiezen. Zitten we altijd samen!” Juf Anouchka kijkt het nog even een weekje aan. ,,Het zal niet voor elk kind werken. Sommigen zijn juist gebaat bij een vaste plek of concentreren zich beter naast andere kinderen. En als ze dat zelf niet inzien, stuur ik dat gewoon een beetje bij.” 


ev

bron: www.bd.nl

https://www.bd.nl/home/basisschool-krijgt-flexplek-en-statafels-urenlang-zitten-is-niet-meer-van-deze-tijd~acf624fe/

 

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren